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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre; Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
10/07/2019 |
Data da última atualização: |
02/07/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
BERGO, C. L.; MIQUELONI, D. P.; PEDROZO, C. A.; RESENDE, M. D. V. de. |
Afiliação: |
CELSO LUIS BERGO, CPAF-AC; Daniela Popim Miqueloni, Universidade Federal do Acre (UFAC); CASSIA ANGELA PEDROZO, CPAF-RR; MARCOS DEON VILELA DE RESENDE, CNPF. |
Título: |
Genetic parameters to production characters of palm heart in half-sibs progenies of palm peach. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Ciência Rural, v. 49, n. 7, e20180638, 2019. |
ISSN: |
ISSNe 1678-4596 |
DOI: |
10.1590/0103-8478cr20180638 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The peach palm (Bactris gasipaes) is a palm tree that produces palm heart originated of Amazonia with economic, social and environmental sustainability. To obtain improved cultivars it is necessary the evaluation and selection of genotypes with characteristics that support producers, manufacturing and consumers. In this context, the objective of this study was to estimate genetic parameters for palm heart production traits of peach palm considering half sibs progenies. Twenty progenies of Putumayo macrocarpa race were evaluated in seven cultivation cycles. The experiment was designed in complete randomized blocks, with 40 repetitions and one plant per plot. The genetic parameters were estimated by REML/BLUP methodology. Low genetic variability was observed in the population, possibly due to the narrow genetic base from original population. However, considering the significant genetic effect and the progeny mean heritability, the selection performed between progenies is more efficient than individual selection. The high number of measurements required for most of the evaluated characters becomes impractical in peach palm breeding programs. The number of palm heart per plant can be used to perform indirect selection for total production of palm heart.
A pupunheira (Bactris gasipaes) é uma palmeira produtora de palmito oriunda da Amazônia, que apresenta sustentabilidade econômica, social e ambiental. Para a obtenção de cultivares melhoradas é necessário a avaliação e seleção de genótipos com características que atendam produtores, processadores e consumidores. Assim, o objetivo deste trabalho foi estimar parâmetros genéticos para os caracteres de produção de palmito de pupunha considerando progênies de meio-irmãos. Foram avaliadas 20 progênies da raça macrocarpa Putumayo em
sete ciclos de cultivo. O experimento foi delineado em blocos completos ao acaso, com 40 repetições e uma planta por parcela. Os parâmetros genéticos foram estimados segundo metodologia REML/BLUP. Baixa variabilidade foi observada na população de estudo, possivelmente devido à estreita base genética da população original. Contudo, considerando o efeito genético significativo e as herdabilidades médias de progênie, a seleção praticada entre progênies é mais eficiente que a seleção individual. O grande número de medições necessárias para a maioria dos caracteres avaliados torna-se impraticável em programas de melhoramento de pupunheira. O número de palmitos por planta pode ser utilizado na seleção indireta para produção total de palmito. MenosThe peach palm (Bactris gasipaes) is a palm tree that produces palm heart originated of Amazonia with economic, social and environmental sustainability. To obtain improved cultivars it is necessary the evaluation and selection of genotypes with characteristics that support producers, manufacturing and consumers. In this context, the objective of this study was to estimate genetic parameters for palm heart production traits of peach palm considering half sibs progenies. Twenty progenies of Putumayo macrocarpa race were evaluated in seven cultivation cycles. The experiment was designed in complete randomized blocks, with 40 repetitions and one plant per plot. The genetic parameters were estimated by REML/BLUP methodology. Low genetic variability was observed in the population, possibly due to the narrow genetic base from original population. However, considering the significant genetic effect and the progeny mean heritability, the selection performed between progenies is more efficient than individual selection. The high number of measurements required for most of the evaluated characters becomes impractical in peach palm breeding programs. The number of palm heart per plant can be used to perform indirect selection for total production of palm heart.
A pupunheira (Bactris gasipaes) é uma palmeira produtora de palmito oriunda da Amazônia, que apresenta sustentabilidade econômica, social e ambiental. Para a obtenção de cultivares melhoradas é necessário a avaliação e seleção ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Criterio de selección; Fitomejoramiento; Half-sibs; Peach palm; Prueba de progenie; Variación genética. |
Thesagro: |
Bactris Gasipaes; Melhoramento Genético Vegetal; Pupunha; Seleção Genética; Teste de Progênie; Variação Genética. |
Thesaurus Nal: |
Genetic variation; Plant breeding; Progeny testing; Selection criteria. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/199449/1/26815.pdf
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Marc: |
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Embrapa Acre (CPAF-AC) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Hortaliças. |
Data corrente: |
05/11/2012 |
Data da última atualização: |
24/05/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
MALDONADE, I. R.; SANJINEZ-ARGANDONA, E. J.; CARVALHO, P. G. B. de. |
Afiliação: |
IRIANI RODRIGUES MALDONADE, CNPH; ELIANA J. SANJINEZ-ARGANDONA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GRANDE DOURANDOS; PATRICIA GONCALVES B DE CARVALHO, CNPH. |
Título: |
Inactivation of escherichia coli by citrus oil and citric acid using response surface. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
In: Microbes in applied research: current advances and challenges. Singapore: World Scientific, 2012. p. 551-555. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Proceedings of IV International Conference on Enviromental, Industrial and Applied Microbiology (BioMicroWorld 2011, September, Malaga). |
Conteúdo: |
The objective of this work was to evaluate the synergism effect of citric acid, lemon oil and nisin as sanitizer to inhibit the growth of Escherichia coli, "in vitro", using statistical design (2³ factorial designs with three central points). The experiment was carried out, varying the concentrations of citric acid (%w/v, 0;0,5; 1.0), lime oil (%v/v, 0; 1.0;2.0) and nisin (IU/ml, 0; 50; 100), using nutrient broth as media. Escherichia coli was inoculated into 11 flasks (10 6 CFU/mL,), which were incubated at 37º C during 24h. The interaction between lime and lemon oil was also studied. The results showed that after 1h, only citric acid and lime oil had significant effects on inhibition rowth of the E. coli as well their interaction (p<0.05). When the factors were combined, the reduction was 100%. No combined effect on combating bacteria growth was observed between line lemon oils in the range studied. |
Thesagro: |
Ácido Cítrico; Escherichia Coli. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 01650nam a2200169 a 4500 001 1938893 005 2018-05-24 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMALDONADE, I. R. 245 $aInactivation of escherichia coli by citrus oil and citric acid using response surface.$h[electronic resource] 260 $aIn: Microbes in applied research: current advances and challenges. Singapore: World Scientific, 2012. p. 551-555.$c2012 500 $aProceedings of IV International Conference on Enviromental, Industrial and Applied Microbiology (BioMicroWorld 2011, September, Malaga). 520 $aThe objective of this work was to evaluate the synergism effect of citric acid, lemon oil and nisin as sanitizer to inhibit the growth of Escherichia coli, "in vitro", using statistical design (2³ factorial designs with three central points). The experiment was carried out, varying the concentrations of citric acid (%w/v, 0;0,5; 1.0), lime oil (%v/v, 0; 1.0;2.0) and nisin (IU/ml, 0; 50; 100), using nutrient broth as media. Escherichia coli was inoculated into 11 flasks (10 6 CFU/mL,), which were incubated at 37º C during 24h. The interaction between lime and lemon oil was also studied. The results showed that after 1h, only citric acid and lime oil had significant effects on inhibition rowth of the E. coli as well their interaction (p<0.05). When the factors were combined, the reduction was 100%. No combined effect on combating bacteria growth was observed between line lemon oils in the range studied. 650 $aÁcido Cítrico 650 $aEscherichia Coli 700 1 $aSANJINEZ-ARGANDONA, E. J. 700 1 $aCARVALHO, P. G. B. de
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Embrapa Hortaliças (CNPH) |
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