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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Acre; Embrapa Florestas.
Data corrente:  10/07/2019
Data da última atualização:  02/07/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BERGO, C. L.; MIQUELONI, D. P.; PEDROZO, C. A.; RESENDE, M. D. V. de.
Afiliação:  CELSO LUIS BERGO, CPAF-AC; Daniela Popim Miqueloni, Universidade Federal do Acre (UFAC); CASSIA ANGELA PEDROZO, CPAF-RR; MARCOS DEON VILELA DE RESENDE, CNPF.
Título:  Genetic parameters to production characters of palm heart in half-sibs progenies of palm peach.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Ciência Rural, v. 49, n. 7, e20180638, 2019.
ISSN:  ISSNe 1678-4596
DOI:  10.1590/0103-8478cr20180638
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The peach palm (Bactris gasipaes) is a palm tree that produces palm heart originated of Amazonia with economic, social and environmental sustainability. To obtain improved cultivars it is necessary the evaluation and selection of genotypes with characteristics that support producers, manufacturing and consumers. In this context, the objective of this study was to estimate genetic parameters for palm heart production traits of peach palm considering half sibs progenies. Twenty progenies of Putumayo macrocarpa race were evaluated in seven cultivation cycles. The experiment was designed in complete randomized blocks, with 40 repetitions and one plant per plot. The genetic parameters were estimated by REML/BLUP methodology. Low genetic variability was observed in the population, possibly due to the narrow genetic base from original population. However, considering the significant genetic effect and the progeny mean heritability, the selection performed between progenies is more efficient than individual selection. The high number of measurements required for most of the evaluated characters becomes impractical in peach palm breeding programs. The number of palm heart per plant can be used to perform indirect selection for total production of palm heart. A pupunheira (Bactris gasipaes) é uma palmeira produtora de palmito oriunda da Amazônia, que apresenta sustentabilidade econômica, social e ambiental. Para a obtenção de cultivares melhoradas é necessário a avaliação e seleção ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Criterio de selección; Fitomejoramiento; Half-sibs; Peach palm; Prueba de progenie; Variación genética.
Thesagro:  Bactris Gasipaes; Melhoramento Genético Vegetal; Pupunha; Seleção Genética; Teste de Progênie; Variação Genética.
Thesaurus Nal:  Genetic variation; Plant breeding; Progeny testing; Selection criteria.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/199449/1/26815.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Acre (CPAF-AC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF56868 - 1UPCAP - DD
CPAF-AC26815 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Hortaliças. Para informações adicionais entre em contato com cnph.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Hortaliças.
Data corrente:  05/11/2012
Data da última atualização:  24/05/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  MALDONADE, I. R.; SANJINEZ-ARGANDONA, E. J.; CARVALHO, P. G. B. de.
Afiliação:  IRIANI RODRIGUES MALDONADE, CNPH; ELIANA J. SANJINEZ-ARGANDONA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GRANDE DOURANDOS; PATRICIA GONCALVES B DE CARVALHO, CNPH.
Título:  Inactivation of escherichia coli by citrus oil and citric acid using response surface.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  In: Microbes in applied research: current advances and challenges. Singapore: World Scientific, 2012. p. 551-555.
Idioma:  Inglês
Notas:  Proceedings of IV International Conference on Enviromental, Industrial and Applied Microbiology (BioMicroWorld 2011, September, Malaga).
Conteúdo:  The objective of this work was to evaluate the synergism effect of citric acid, lemon oil and nisin as sanitizer to inhibit the growth of Escherichia coli, "in vitro", using statistical design (2³ factorial designs with three central points). The experiment was carried out, varying the concentrations of citric acid (%w/v, 0;0,5; 1.0), lime oil (%v/v, 0; 1.0;2.0) and nisin (IU/ml, 0; 50; 100), using nutrient broth as media. Escherichia coli was inoculated into 11 flasks (10 6 CFU/mL,), which were incubated at 37º C during 24h. The interaction between lime and lemon oil was also studied. The results showed that after 1h, only citric acid and lime oil had significant effects on inhibition rowth of the E. coli as well their interaction (p<0.05). When the factors were combined, the reduction was 100%. No combined effect on combating bacteria growth was observed between line lemon oils in the range studied.
Thesagro:  Ácido Cítrico; Escherichia Coli.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Hortaliças (CNPH)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPH38210 - 1UPCAA - DD017488017488
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